Bezgmo's Blog


Европейската експертна комисия трябва да си възвърне доверието и надеждността

Posted in Uncategorized от bezgmo в 09.03.2010
На 2 март 2010 г. Европейската агенция за безопасност на храните/ АFSA , на английски – EFSA/ разреши отглеждането на генетично модифициран картоф, наречен Анфлора.  Тази инстанция е съставена от около двайсет учени, които разглеждат  подадените от фирми-производителки  заявления  за разрешение за пускане на пазара и отглеждане на ГМО и предоставят преценката си на ЕК. Още от  създаването  на агенцията  през 2002 година,  методите им на работа, както и  независимостта им, се оспорват. Сесил Дюфло, национален секретар на зелените и регионален  отговорник  за Ил дьо Франс на  Europe Ecologie, разобличава  взаимната  обвързаност на членовете на агенцията с биотехнологични фирми-производителки, които пречат на провеждането на независими научни изследвания върху ГМО.

Какви са връзките между членовете на ЕФСА и биотехнологичнитe фирми-производителки?

Оказва се, че между тях има взаимна обвързаност. Например Suzy Renckens – бивша координаторка в отдела за ГМО на Агенцията, премина  на работа към Синджента, един от големите производители на семена, които експериментират с ГМО. Други работят едновременно и в агенцията, и като консултанти на предприятия, свързани с производството на ГМО.  Преливането на кадри от едните  към другите е факт и  предизвиква дълбоки съмнения в независимостта на Агенцията.

Може ли да се вярва на експертизите, провеждани от подобни учени?

Тяхното мнение не е обективно. За тях е трудно да направят независими експертизи по въпросите с ГМО, които често се свеждат до анализ на изследванията, които самите  производители на семена им предоставят. Например Монсанто, американската фирма, която държи 80 % от патентите, забранява продажбата на семена за целите на независимо научно изследване.

Как могат да  бъдат подпомогнати изследванията в страните – членки?

Тъй като независими изследвания по въпросите за ГМО , свързани с   храните, здравето, както и последствията върху околната среда в средносрочен и дългосрочен план не съществуват, наложително е да бъде прилаган принципа на предпазливостта , тоест,  пускането им на пазара, както и отглеждането им, трябва да бъдат забранени. Още повече, че ползата от заместването на класическите култури с ГМО култури и до днес изобщо не е доказана. Необходимо е да се  ускори  процедурата, която задължава учените публично да обяват интересите си в дейности, свързани с групата на фирмите-производителки на ГМО, които имат финансови ползи от заключенията на Агенцията. И последно – комисията трябва да бъде  коренно преустроена спешно, така че  мисиите, с които са натоварени отделните й членове да станат напълно прозрачни. ЕФСА  трябва да си възвърне доверието и надеждността .

Отново повдигнатите съмнения около  ЕФСА означават ли, че Europe Ecologie ще се противопостави още по-решително на  отглеждането  на ГМО в Европа?

Europe Ecologie твърдо и ясно се  се противопоставя  на пускането на пазара на ГМО, докато не бъде проведено прозрачно и независимо научно изследване с траен ефект, тоест необходимо е  по въпросите, свързани със загрижеността от  последствията върху околната среда да бъде даден заден ход. Досега опитите се извършваха направо, без да се държи сметка за последствията и със съзнанието, че дори и да има такива, то ние нямаме начини да им попречим. Това е безотговорно.

Интерюто взе Одри Карик

Превод: hyppolita

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: