Bezgmo's Blog


Първанов готви референдум за ГМО

Posted in Новини от bezgmo на 08.03.2010
Tags: , , ,

понеделник, 8 мар 2010 г.

Президентът е в готовност да инициира референдум за ГМО и да наложи наложи вето върху закона за мутантите, ако се окаже, че няма гаранции за опазването на България от мутанти. Това стана ясно след срещата на държавния глава с лидера на ЕНП Мария Капон и други общественици.

При определени обстоятелства президентът е готов да инициира национален референдум „за” или „против” запазване на забраните за освобождаване на ГМО в околната среда, съобщиха от „Дондуков”2 след срещата на Първанов с лидера на ЕНП Мария Капон, д-р Борислав Китов от Обединени земеделци и представители на други организации.

„Икономическият интерес трябва да бъде отчитан, но по-важни са въпросите за здравето и последиците за природата”, е подчертал по време на разговора държавният глава, като е припомнил и позицията си от по-ранен етап на обществената дискусия около ГМО, а именно, че има готовност да наложи вето.

Той е изразил и очакването си за последващо усъвършенстване на закона и механизмите за ефективен контрол относно използване на ГМО.

Президентът Георги Първанов има готовност да наложи вето върху Закона за генетично модифицираните организми, ако текстовете в него не гарантират в достатъчна степен чистотата на българската природа и бъдещето на децата ни, потвърди след срещата си с държавния глава лидерът на Единната народна партия Мария Капон.

И без друго ядем постна пица, ами поне тя да е екологично чиста, признал въжделенията си пред Първанов по време на срещата бившият депутат на Мозер, земеделецът д-р Борислав Китов.

Позицията на ЕНП е, че в гласувания на второ четене закон в парламентарната екокомисия няма достатъчно ясни гаранции, че ще опазим чиста България и чисти храните на децата и тяхното бъдеще, подчерта Капон.

„Проведохме изключително успешна среща, изразихме своите опасения, че в законопроекта, който беше гласуван на второ четене в Комисията по околна среда и водите, няма достатъчно ясни гаранции, че ще опазим чиста България. Изложихме нашите аргументи по редица текстове. Това, което получихме като уверение от президента е, че той има готовност, следи дебата през цялото време, наясно е със законопроекта и няма да допусне генномодифицирани храни и използването на ГМО в българското земеделието”, коментира Капон.

В отговор на въпрос на BNEWS дали разговорът й с президента е бил стенографиран, Капон призна, че това не я изненадва, защото е практика в държавните институции, нито пък я притеснява евентуалното разпространение на стенограмата.

Председателят на ЕНП бе категорична, че скандалът Първанов-Дянков е измислен, докато темата за ГМО е важна, защото представлява политика, засягаща всички българи.

Вижте интервюто с Мария Капон по темата за ГМО и за скандала Първанов-Дянков на сайта на BNews

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: