Bezgmo's Blog


„Мутантите без шанс у нас. Да, ама не!”- съобщение за медиите

„Мутантите без шанс у нас. Да, ама не!” изтъква Александър Коджабашев, консултант на инициативния комитет на граждани и природозащитници, експерт в областта на законодателството на околната среда и биологичното разнообразие


СОФИЯ, 7-и март. Уважаеми журналисти,

Във връзка с появили се напоследък материали в пресата и в някои електронни медии по повод на приетия на второ четене от Комисията по околна среда и води към Народното събрание проектозакон за изменение и допълнение на Закона за генетично изменените организми, както и твърдения на определени народни представители от мнозинството, желаем да направим следното уточнение:

„Истина е, че мнозинството в Комисията по околна среда наложи на практика нормативна забрана единствено за опити с ГМО в околната среда” каза адвокат Александър Коджабашев, консултант на инициативния комитет на граждани и природозащитници, юрист с дългогодишен опит в областта на правото на околна среда.

Независимо, че лично г-жа Цецка Цачева се ангажира да бъде гарант за опазването на българската природа и присъства на последните заседания на Комисията, мнозинството отказа да забрани отглеждането с търговска цел на ГМО растения* в защитените зони за опазване на биологичното разнообразие – или иначе казано в мрежата НАТУРА 2000 (въпросът бе отложен за по-късен момент с неубедителния мотив, че се налага изменение на друг закон – именно Закона за биологичното разнообразие).

Парламентарната комисия не прие и предложението на инициативния комитет на граждани и природозащитни организации, с което министърът на земеделието и храните се задължава да наложи временна забрана за пускане на българския пазар на оспорвания в много страни от ЕС царевичен хибрид МОН 810, а от дни и разрешеният картоф „Амфлора”.

Също така не бе дори прочетено пред членовете на комисията предложението на инициативния комитет българските власти задължително да вземат предвид информацията за въздействие върху околната среда, изтъкната от онези страни, които са забранили отглеждането на ГМО продукти на тяхна територия – а това са страни като Германия, Франция, Австрия. Страни с научен и финансов потенциал, в които научната общност не може да бъде упрекната в колаборационизъм с мощните мултинационални компании.

„В заключение може да се каже, че парламентарното мнозинство направи само една, макар и немалка крачка към постигане на целта „България – зона свободна от ГМО”. Много други стъпки и мерки за постигане на тази цел останаха неизпълнени, независимо от ангажимента на мнозинството за гарантиране в пълна степен на безопасността за здравето на населението и околната среда” изтъква още адвокат Коджабашев.

Най-голямо безпокойство сред гражданите буди пасивността на народните представители относно евентуалните негативни въздействия на ГМО продуктите, пуснати на пазара. Независимо дали можем да ги наречем „мутанти” или не.

–––––––

*Дефиницията „освобождаване в околната среда” изключва засяването и отглеждането на ГМО продукти с търговска цел за пускане на пазара. Разрешителната процедура, касаеща отглеждането с търговска цел, е общоевропейска процедура. Съгласно т. 28 от преамбюла на Директива 2001/18/ЕО относно съзнателното пускане в околната среда на генетично модифицирани организми:

(28) Необходимо е да се създаде общностна разрешителна процедура за пускането на пазара на ГМОи като продукти или в продукти, когато предназначената употреба на продукта предполага съзнателното пускане на организъм(и) в околната среда.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: