Bezgmo's Blog


ГМ Геноцид: Хиляди индийски фермери се самоубиват след употребата на генетично-модифицирани сортове

Posted in Uncategorized от bezgmo в 06.03.2010

От Андрю Малоун
3 ноември 2008

Когато Принц Чарлз твърдеше, че индийските фермери се самоубийват след употребата на ГМ култури, той бе заклеймен като истерик. Всъщност, както този страховит репортаж разкрива, нещата са даже по-ЗЛЕ от това, което той е мислел.
Децата не могат да бъдат утешени. Заглушени от шока, на който отвръщат със сълзи. Те се сгушват до майка си, докато приятели и съседи подготвят тялото на бащата за кремация в пламъците, горящи върху напуканата, безплодна земя, близо до дома им.
Пламъците обгръщат тялото, a Ганджанан на 12 и Калпана на 12 се изправят пред тежкото си бъдеще. Шанкара Мандаукар е надявал, че синът и дъщеря му ще имат по-добър живот в икономическия бум в Индия, но сега те ще са принудени да робуват за по няколко жълти стотинки дневно. Безимотни и бездомни, те ще са най-бедните от бедните.


Шанкара, уважаван фермер, любящ съпруг и баща, се самоуби. Преди по-малко от 24 часа, когато загуби земята си поради задъжнялост, той изпи чаша инсектицид.
Неспособен да плати еквивалента на двугодишните си приходи той изпадна в тежко отчаяние. Не виждаше друг изход.

Все още имаше следи в прахта, където той се е гърчил в предсмъртната си агония. Другите селяни гледаха отстрани, от опит, че всеки опит да го спасят щеше да е излишен, само можеха да гледат как тялото му се свива, докато той крещи и повръща.
Викайки от болка, той изпълзя до една пейка пред скромния си дом, намиращ се на сто мили от Нагпур в ценрална Индия. След час той спря да издава каквито и да било звуци. А после спря да диша. В неделя пет следояд животът на Шанкара Мандукаукар свърши.

Съседите се бяха събрали за молитва пред семейната къща. Нирмала Мандаукар на 50 г. разказа как се втурнала обратно от полето, за да види съпруга си мъртъв. „Той беше любящ и загрижен човек“ каза тя, докато плачеше тихо.
„Но просто не можа да го понесе. Психическото страдание бе прекалено тежко. Загубихме всичко.“
Реколтата на Шанкара пропадна – два пъти. Разбира се, гладът и нищетата са част от древната история на Индия.
Но смъртта на един уважаван фермер се обяснява по друг, доста по-модерен и зловещ начин: генетично модифицирани култури.
На Шанкара, както и на милиони други индийски фермери, му е било обещано, че ще пожъне нечувани реколта и печалба, стига да премине от традиционни към ГМ семена.
Подлъган с обещани бъдещи богатства, той взима заем, за да купи ГМ семена. Но когато реколтата се проваля, той е въвлечен в спираловидни дългове – без доходи.
И така Шанкара става един от 125 000 земеделци, които се самоубиват в резултат на безскрупулната употреба на Индия като тестови район за генно-модифицираните култури.
Кризата, наречена от активистите “ГМ геноцид”, скоро бе посочена от Принц Чарлз, който каза, че ГМО се превръщат в “глобален морален проблем” – и че е дошло времето да се прекрати безспирното им нашествие.
Във видео конференция със столицата на Индия – Делхи, той разгневи биотехнологичните лидери и някои политици, като заклейми “отвращаващия брой самоубийства на дребни фермери в Индия, който идва от …. провала на много от ГМ културите.”
Срещу принца се изправиха мощни ГМ лобисти и водещи парламентаристи, които твърдят, че генетично модифицираните култури са преобразили индийското земеделие, предоставяйки безпрецедентно високи добиви.
Те твърдят, че и останалата част от света трябва да приеме настъпването на “бъдещето” и да следва същия път.

Кой казва истината? За да разбера отидох до “самоубийствения кръг” в щата Махаращра.

Това което последва бе дълбоко покъртително – и има изключително важни последствия за страните, включително и Великобритания, в които се води дебат относно това дали да се допусне навлизането на семена, манипулирани от учени, които заобикалят природните закони.
Според официалните данни на Индийското министерство на земеделието наистина има дълбока хуманитарна криза, повече от 1000 фермери се самоубиват всеки месец.

Обикновените, селски хора сега са подложени на бавна смърт. Повечето пият инсектициди, скъпата субстанция, която са им казали, че няма да им се налага да ползват, ако приемат да садят скъпите ГМ семена.
Изглежда, че много от тях са задлъжнели към местни лихвари, фермерите са взели заеми, които не могат да върнат.
Про-ГМО експертите казват, че истинската причина се крие в селската бедност, алкохолизма, сушата и “фермерския стрес”.
Но по време на четиридневния ми престой в епицентъра на бедствието, аз открих, че това не е цялата история.

В едно малко село, което посетих, имаше 18 фермери, които се бяха самоубили заради неспособност да изплатят ГМ дългове. Имаше и случаи, в които съпругите поемаха фермите от починалите им съпрузи – само, за да се самоубият и те самите.
Лата Рамеш на 38 г. се отравя с инсектицид, след като реколтата й пропада – две години след като съпругът й изчезва, когато се оплита в ГМ дългове.
Тя остави десетгодишното си дете – Рашан – на близките си. “Той плаче, когато мисли за майка си”, казва лелята на починалата жена, седяйки в сянката близо до полето.
Село след село, семействата разказваха как са били обвързани с дългове, след като са склонили да купят ГМ, вместо традиционните памучени семена.
Цената е внушителна: 10 британски лири за 100 грама ГМ семена, в сравнение с по малко от 10 лири за 1000 пъти повече традиционни.

Но продавачите на ГМ и правителствата обещали на земеделците, че това са “магически семена”, даващи по-високи реколти, по които не виреят паразити и насекоми. А в борбата им да промотират ГМ семена, традиционните видове били премахнати от много правителствени резерви за семена.
Властите имаха интерес да промотират тази нова биотехнология. В опитите си да избяга от отчайващата бедност след Независимостта, индийското правителство се съгласява да позволи на новите биотехнологични гиганти, като американския пазарен лидер Монсанто, да продават произведените от тях семена.

През 80-те и 90-те Международният валутен фонд отпуска заеми на Индия, в знак на благодарност за това, че тя допуска западни компании. Индия е втората по брой население страна в света, с повече от един милиард души. Тези заеми спомагат за подпалването на една икономическа революция.

Въпреки че в градове като Мумбай и Делхи има икономически бум, животът на земеделците значително се влошава и се връща обратно в тъмните векове.
Земите, върху които се засяват ГМ семена са се удвоили за две години – до повече от 17 млн. Акра. Но много земеделци е трябвало да платят жестока цена.
Не само, че не са “магически семена”, устойчивите на вредители “породи”, се оказват опустошавани от паразити.

Никой не каза на земеделците, че тези семена ще изискват два пъти повече вода. А това се оказва границата между живота и смъртта.
Поради спада на дъждовете от последните две години, много от ГМ културите просто изсъхнаха и умряха, оставяйки фермерите заробени в дългове без възможност да ги изплатят.
Земеделците вземат заеми от традиционни лихвари на невъзобразимо висока цена, стотици хиляди малки фермери могат да загубят земята си, заради това, че скъпите семена се провалят. А тези, които продължават да се борят за изправени пред нова криза.
В миналото, когато реколтата е била лоша, фермерите все пак са могли да запазят семената и да засадят пак през следващата година.
Но не можеш да направиш това при ГМО. Това е така, защото ГМ семената съдържат така наречената “технология терминатор”, което означава, че те са модифицирани по такъв начин, че да дават ялови семена.
Като резултат фермерите трябва да купуват нови семена всяка година на същите страшно високи цени. За някои това се оказва границата между живота и смъртта.
Например случаят на Суреш Бхаласа, друг фермер, който беше кремиран тази седмица и остави жена и две деца.
Нощта се спуска след церемонията, а съседите се събират отвън, докато свещените крави се прибират от полето. Семейството му не се и съмнява, че проблемите им започват от момента, в който са били посъветвани да купят BT Cotton, генно-модифицирано растение, създадено от Монсанто.
“Сега сме разорени”, казва 38 годишната съпруга на починалия. “Купихме 100 грама BT Cotton. Реколтата ни пропадна два пъти. Съпругът ми се депресира. Той отиде на полето, легна в памука и погълна инсектицида.”

Селяните го натовариха на рикшата и се отправиха към болницата по черния път. “Той викаше, че е пил инсектицид и че съжалява,” каза тя, докато семейството й и съседите се тълпяха около дома й, за да покажат уважението си. “Когато стигнаха до болницата, той вече беше мъртъв”.
На въпроса дали мъртвецът е бил “пияница” и дали е страдал от други “социални проблеми”, както твърдят експертите про-ГМО, кротките, достойни хора избухнаха гневно. “Не! Не!”, възкликна един от братята на починалия човек. “Суреш беше добър човек. Той си пращаше децата на училище и си плащаше данъците.”
“Той бе удушен от тези магически семена. Те ни продават семената, твърдейки, че няма да ни трябват скъпи пестициди, но това не е така. Трябва да купуваме същите семена от същата фирма всяка година. Това ни убива. Моля ви кажете на света какво се случва тук.”
Монсанто признава, че повишаването на дълга е “фактор в тази трагедия”. Но посочват, че производството на памук е скочило двойно през последните седем години. Говорител на компанията добави, че има други причини за тази скорошна криза, като например “закъснял дъжд” или суша, както и че самоубийствата винаги са били част от селския живот в Индия. Те също показват и проучванията, според които индийските фермери искат ГМ семена. Не е учудващо, предвид агресивната маркетингова стратегия на компанията.

По време на разледванията ми в Махарастра, попаднах на три “независими” изследователи, проучващи селата относно информацията за самоубийствата. Те настояваха, че ГМ семената са само с петдесет процента по-скъпи, но по-късно признаха, че разликата е 1000 пъти.
(А след това говорителят на Монсанто твърди, че цената на техните семена е само “двойно по-висока” от цената на официалните не-ГМО семена, но призна, че разликата може да бъде по-голяма, ако са продавани по-евтини традиционни семена от “безскрупулни” търговци, които често продават “фалшиви” ГМ семена, предразположени към заболяване.)
Поради слуховете, че правителството може да компенсира за починалите хора, много земеделци казаха, че са отчаяни и се нуждаят от всякаква форма на помощ. “Просто искаме да се отървем от проблема си,” казва един. “Искаме само помощ, за да не умираме повече така”.
Принц Чарлз е ужасен от окаяното положение на фермерите и техните самоубийства, за това той създаде благотворителна фондация (Bhumi Vardaan Foundation), за да помогне на засегнатите да промотират органични индийски сортове, а не генномодифицирани.
Индийските фермери вече започват да се борят. Организират масови демонстрации, протести против разпространителите на семена, а правителството на един от щатите даде Монсанто под съд, заради непоносимите цени на ГМ семената.
Но за Шанкара Мандаукер вече беше късно, той дължеше 80,000 рупии (около 1000 английски лири), когато отне живота си. “Казах му, че ще оцелеем,” каза вдовицата му, докато мракът се спускаше, а децата й все още стояха покрай нея. “Казах му, че ще намерим начин. Той каза, че е по-добре да умре.”
Но дългът не умира със съпруга й: ако не намери начин да го върне, тя няма да има как да праща децата си на училище. Те ще загубят земята си и ще се присъединят към хилядите, които се тълпят и просят покрай пътищата на тази гигантска и хаотична страна.
Жестоко е, че децата страдат най-много от този “ГМ Геноцид” – самото поколение, което уж щеше да се бъде освободено от бедността и мизерията чрез тези “магически семена”.
Тук, в самоубийствения кръг в Индия, цената на генетично-модифицираното бъдеще е смъртоносно висока.

превод: Георги Медаров


mailonsunday.co.uk

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: