Bezgmo's Blog


Цецка и Бойко излъгаха майките. Скандално заседание остави дупките в закона за ГМО

Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов и на шефката на парламента Цецка Цачева пред членове на инициативния комитет, който се бори за чиста от ГМО България, в приетия днес окончателно на второ четене нов Закон за ГМО има възможности за проникването им в природата.

В началото на заседанието, на което от страната на Министерството на околната среда и водите присъства само ръководителката на секция ГМО, стана ясно, че неправителственият сектор е депозирал писмено чрез адвокат Александър Коджабашев своите предложения още в петък и заради това няма да има правото да се изказва. Малко по-късно членовете на комисията приеха единственото предложение на обществените организации – за една редакционна поправка в член 80. Новият текст гласи: „Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда на ГМО в границите на защитените територии от Националната екологична мрежа по смисъла на закона, както и на отстояния по-малки от 30 км“.

Скандалната размяна на реплики

На заседанието на ресорната комисия по околна среда и води се стигна до скандална размяна на реплики между депутата от БСП Георги Божинов и Цачева. Спорът бе заради това, дали може да има площи за полеви научни опити с ГМО у нас при положение, че действа забраната за освобождаване на ГМО в НАТУРА 2000 и 30 км около защитената зона. Според Божинов, който не издържа и започна прав да ръкомаха и да се разхожда в залата, налагането на предпазната клауза се отнася само за разрешените в ЕС генетично модифицирани култури – картофите на „Амфлора“ и царевицата MON180 на „Монсанто“, но не и за научни опити с традиционните български култури тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Божинов поиска връщането на чл. 79 от законопроекта, който бе трансформиран в отделен параграф в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта, при уговорката, че ще бъде наложена предпазна клауза за освобождаването на ГМО. Цецка Цачева обаче се противопостави и заяви, че втори път да се гласува чл. 79 е недопустимо. Въпреки това предложението бе подложено на гласуване и не бе прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Атака и ДПС, които гласуваха „въздържал се“.


Цецка свали гащите пред Бузек

„Ставаме смешни. Вчера, които са били в Софийския университет на лекцията на Бузек, знаят много добре – и двата въпроса бяха за ГМО. Вие какво искате сега – да обърнем обратно нещата, защото от Европа идва друга тенденция“, пита Цачева. „Няма“, отвърна Божинов. „Няма, но от там идват санкциите, г-н Божинов“, отвърна шефката на парламента.

И още: „Няма такава територия в Република България, която извън тези зони с периметър не повече от 10 км да се постигне освобождаване за научни изследвания. Това включва всякакви забрани извън лабораториите. След малко ще си говорим в неформална обстановка за еклектиката на нещата“, заключи Цачева.

Твърдението, че десет километра буфер гарантират свободна от ГМО България не е истина и Цачева целенасочено заблуждава депутатите, заяви Борислав Сандов от инициативния комитет. От неправителствения сектор и от БСП изразиха опасения, че на практика текстовете в закона предполагат пробив на ГМО чрез възможността за полеви опити.

Предпазната клауза може да се приложи само за одобрени в ЕС култури – царевицата на Monsanto и картофите на BASF, обясни адвокат Коджабашев. При това няма гаранция, че предпазната клауза ще бъде наложена.

Депутатите не се съобразиха с искането на НПО-тата, да се защити екозоната „Натура“ от отглеждане на разрешените хибриди и абдикираха от тези свои задължения по Закона за биологичното разнообразие. Обществените организации бяха предложили всеки, който иска да сади в 30 км. пояс, да прави оценка за съвместимост, която да включва оценка за риска за всеки един животински вид. Това е задължение по Закона за биологичното разнообразие, но и това предложение не бе допуснато за обсъждане. Неправителственият сектор искаше и временна предварителна забрана за пускане на ГМО, докато се задейства процедурата за предпазната клауза. Имаше и депозирано искане при стартиране на предпазна клауза България да се ползва от аргуменатацията на останалите държави, които вече са забранили тази култура. И това не бе дори допуснато за дискусия.

„Днес Цачева просто си свали гащите пред Бузек“, каза след края на заседанието Людмила Савева от инициативния комитет. По всяка вероятност законът ще влезе на второ четене в зала следващата седмица.

BNews
Снимки: Vesti.bg, emaxpress

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: