Bezgmo's Blog


ЕК РАЗРЕШИ ГМО КАРТОФИ В ЕВРОПА, но не за ядене

Posted in Новини от bezgmo на 03.03.2010
Tags: , ,

Заблуждаващо и успиващо заглавие! С малки крачки напред- днес за индустриални нужди, утре за храна. А как се осъществява контролът, кое отива за лепило и кое в чинията ни, не е ясно! (bezgmo.info)

02.03.2010 16:48
Същевременно комисията разреши използването на трите вида генно модифицирана царевица като храни и фураж, но не и култивирането им

Европейската комисия разреши отглеждането на генно модифицирани картофи „Амфлора“ на територията на ЕС.

Днес ЕК даде разрешение за култивирането на генно модифицирания картоф за промишлена употреба и за използването на скорбяла от него за фураж.

Същевременно комисията разрешава използването на три вида генно модифицирана царевица като храни и фураж, но не и култивирането им.
Това е първото подобно решение, което ЕК взима от 12 години насам.
Решенията бяха представени от комисаря Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и потребителската политика.
„Всички аспекти в използването на тези продукти бяха подробно проучени и вече няма никаква причина за забавяне.

Днешните решения бяха взети след детайлни оценки, изготвени от Европейската агенция за сигурност на храните“, заяви той. Валидността на разрешенията е със срок 10 години.

ЕК смята да подготви до лятото предложение, даващо още по-голяма свобода на държавите от ЕС да решават дали да допускат култивиране на генно модифицирани продукти или не.

Германската компания БАСФ (BASF) съобщи, че възнамерява да започне да отглежда своите генномодифицирани картофи „Амфлора“ още тази година, след като вече има разрешение.

БАСФ сега ще изчака официалното одобрение, което трябва да бъде публикувано от Швеция като страна докладчик, посочи директорът на фитосанитарното подразделение на компанията Петер Екес.

От картофите на БАСФ се произвежда чист амилопектин, предназначен за производство на гланцова хартия, някои бетони и лепливи вещества. Не се предвижда хранителна употреба, уточни компанията.

БАСФ подаде първата си молба за разрешително да произвежда Амфлора преди 13 години, през август 1996 г.

ЕС не трябва да изпуска влака на модернизацията, обясниха от ЕК по повод спорното си решение.

Наш дълг е да използваме всички професионални съвети, с които разполагаме, за да взимаме решения, но трябва да продължим да вървим напред в ерата на новите технологии, изтъкна той пред журналисти.

Според него всяко допълнително отлагане би било „чисто и просто неоправдано“.

Еколозите в Европейския парламент заявиха, че са шокирани от безпрецедентното разрешение на ЕК.

Според заместник-председателката на комисията по околна среда в Европарламента Корин Льопаж това решение „представлява истинско обявяване на война от страна на председателя на комисията Жозе Мануел Дурау Барозу на европейските граждани, мнозинството от които са против отглеждането на ГМО“.

Това е лош ден за европейските граждани и околната среда, заяви в комюнике организацията Приятели на земята.

Италия остро разкритикува решението на Брюксел да разреши генно модифицираните картофи и призова другите европейски страни на „обединен фронт“ срещу ГМО.

Министърът на земеделието и горите Лука Дзая изтъкна, че страната му не само не се присъединява към решението, но държи да заяви отново, че няма да позволи това да постави под въпрос суверенитета на страните членки в тази област.

Затова Рим обмисля създаване на обединен фронт от всички страни, които ще пожелаят да се присъединят в защита на здравето на гражданите и типичното европейско земеделие.

vesti.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: