Bezgmo's Blog


Близо 200 души се събраха на митинг-концерт срещу закона за ГМО

28.02.2010 / 13:18

По думи на организаторите подготвеният законопроект даже не е оповестен официално.

 

Близо 200 души се събраха на площад „Св. Александър Невски“ в столицата на митинг-концерт срещу предвижданите промени в Закона за генетично модифицираните организми, предаде БТА. В концерта участват Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Теди Кацарова, женски народен хор „Елица“, вокална група „Бон – Бон“, Влади Въргала и др.
    
На всички присъстващи беше раздаван био мед. Организаторите на протеста – „България свободна от ГМО“, раздадоха и информационни материали, свързани с кампанията.
    
Пред журналисти Христина Марковска, един от организаторите на проявата, заяви, че първо е необходимо да се изработи национална стратегия за земеделското производство, която е била предвидена и в предизборната програма на ГЕРБ. Промените в закона в момента нямат нищо общо с изискванията на ЕС, каза тя.

По думите й подготвеният законопроект даже не е оповестен официално. Създадените в него препратки към други закони дават „врата“ за нарушения. Липсват и наказателни разпоредби, допълни Марковска. По думите й това няма да е последната акция, а ще се действа в зависимост от развитието на ситуацията с приемането на законопроекта.
    
Общо 20 000 подписa в цялата страна са били събрани срещу ГМО, съобщи Свилен Георгиев – друг от организаторите на протеста. Той добави, че подписките срещу законопроекта са седем. По думите му досегашният закон е ясен и точен. „Ако бъде прието това, което се предлага, в него няма никакви гаранции, а новите текстове са прекалено обтекаеми“, каза той.

btv.bg

Вашият коментар