Bezgmo's Blog


Генномодифицираната люцерна стигна до Върховния съд на САЩ

За първи път висшите магистрати разглеждат потенциалните рискове за околната среда и хората от ГМО

Върховният съд на САЩ скоро ще разгледа първото дело, свързано с генномодифицираните култури и потенциалните рискове, които използването им може да крие. Люцерната е в центъра на спор между най-големия производител на генномодифицирани култури американската компания „Монсанто“ и група от екозащитни организации и фермери, начело с компанията „Гийртсън Сийд Фарм“. Люцерната е четвъртата най-разпространена култура в САЩ и се използва главно за фураж. Засега само 1% от отглежданата в САЩ люцерна е генномодифицирана, но това бързо може да се промени, ако съдебното решение на висшите магистрати е в полза на „Монсанто“.

Делото е поредната битка, в която дейно участие взима американският Център за безопасност на храните, чиято основна цел е да защити потребителите и околната среда от потенциално негативните ефекти, които могат да имат генномодифицираните организми (ГМО). Върховният съд ще изслуша аргументите на страните през април, а решението си най-вероятно ще обяви през лятото. Неговата изключителна важност се състои във факта, че за първи път висшите магистрати в САЩ разглеждат рисковете от генномодифицираните култури.

Генномодифицираната люцерна на „Монсанто“ е разработена така, че да е устойчива на хербицида „Раундъп“, който също е произведен от корпорацията. Съдебната сага започна през февруари 2006 г., когато екоорганизации и компании, произвеждащи конвенционални семена, завеждат дело срещу американското Министерство на земеделието. Те настояват съдът да принуди ведомството да анулира одобрението, издадено на „Монсанто“ за продажба на семена на генномодифицирана люцерна, докато не бъдат направени пълни изследвания за влиянието им върху околната среда. Фермерите твърдят, че досега не е правен такъв пълен анализ. „Монсанто“ се присъединява към министерството в заведеното дело. Ищците твърдят, че кръстосано опрашване на генномодифицирани култури може да доведе до замърсяването на традиционната люцерна и заедно с употребата на хербицида „Раундъп“, на който семената са устойчиви, могат да окажат негативен ефект върху почвата и подземните води или пък да доведат до израстването на устойчиви на хербицида плевели, наречени „суперплевели“.

През 2007 г. съдията по делото Чарлз Брейър постановява, че направените досега изследвания не са пълни и не са доказали категорично, че генномодифицираната люцерна не е безопасна. Затова той нарежда на Министерството на земеделието да извърши пълно изследване за влиянието на ГМО върху околната среда и върху фермерите. Освен това е издадена съдебна заповед за преустановяване на продажбата на семена и засаждането на люцерна, устойчива на „Раундъп“, докато не излязат резултатите от проучването. „Монсанто“, разбира се, веднага обжалва, но Министерството на земеделието на САЩ не се присъединява към жалбите, подавани от компанията срещу съдебното решение. И двете жалби, подадени от „Монсанто“ през 2008 г. и през 2009 г., са отхвърлени. „Това е огромна победа за потребителите, фермерите и за цялото общество. То е в защита на правата на гражданите и на правата на фермерите, които могат да отглеждат култури по техен избор, и потребителите да избират какво да ядат“, заявяват от Центъра за безопасност на храните.

„Монсанто“ обаче не се отказва и през октомври м.г. компанията поиска да изложи аргументите си и пред Върховния съд на САЩ. Това е първият случай, в който висшите американски магистрати се съгласяват да се занимаят с казус, свързан с рисковете, които крият ГМО. Всяка година във Върховния съд на САЩ се завеждат по над 10 000 дела, но само в 1% се стига до възможността да изложат мотивите си пред висшите магистрати, отбелязват американските медии.

В края на миналата година резултатите от проучването, наредено от съдия Чарлз Брейър, са готови. Учените са стигнали до заключението, че генномодифицираната люцерна може да бъде разрешена. В доклад, състоящ се от над 1000 страници, те описват изследванията, правени в продължение на две години за влиянието на ГМО върху околната среда. Учените смятат, че генномодифицираната люцерна няма неблагоприятни ефекти върху здравето на хората.

Фермерът Фил Гийртсън, представител на „Гийртсън Сийд Фарм“ обаче смята, че резултатите в доклада не отговарят на истината. Според него не е представен рискът от замърсяването на конвенционалната и органичната люцерна, израстването на плевели, устойчиви на хербициди, и загубата на пазарите за износ. Той изразява надежда, че съдът няма да приеме заключенията в доклада.

„Това е истинска битка между Давид и Голиат, между обществените интереси и интересите на една корпорация, която иска да доминира в хранителния сектор“, казва Андрю Кимбрел, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на храните. Според него фактът, че „Монсанто“ е сезирал Върховния съд, дори след като анализите, поръчани от съда на Министерството на земеделието, са готови, показва ясно стремежът й да доминира над хранителния сектор.

Подобни обвинения накараха американското Министерство на правосъдието да започне разследване дали „Монсанто“ не нарушава антитръстовото и антимонополното законодателство на САЩ. То все още продължава и не са обявени резултатите.

Центърът за безопасност на храните не се бори само срещу генномодифицираната люцерна. Организация води и съдебна битка с „Монсанто“ срещу ГМ захарно цвекло. През септември м.г. съдия в Сан Франциско реши, че Министерството на земеделието неправомерно е одобрило продажбата на тази култура през 2005 г. Съдът отново нареди да бъде направено изчерпателно проучване на влиянието на това захарно цвекло върху околната среда. От центъра обясняват, че настояват да бъде забранена употребата му. Налагането на забрана на генномодифицирано захарно цвекло ще бъде много по-тежък удар за „Монсанто“, отколкото забраната на люцерна с ГМО, коментират американските медии. Отглежданата в САЩ генномодифицирана люцерна е само 1% от цялата култура, а 95% от захарното цвекло в Северна Америка е устойчиво на „Раундъп“.

СЕГА

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: