Bezgmo's Blog


Петте най-разпространени лъжи за генномодифицираните храни

Животът на Земята, какъвто е днес, е следствие на около 3,5 млрд. години еволюция. През целия този период еволюцията на живите системи е записала своя ход в гените на организмите, населяващи планетата днес. Именно гените на организмите – от бактериите до човека, представляват „плана“, по който са устроени тези организми и всяка една тяхна част. Генното „инженерство“ е процес на насилствено, на изкуствено преобразуване на тези планове.

От една страна, в лабораторни условия генната технология е незаменима при изследване на фундаменталните процеси, протичащи в живите клетки. От друга страна обаче, генетичното манипулиране на различни организми с търговски и политически цели крие множество опасности. Това е така, защото живите организми, дори и едноклетъчните бактерии, са устроени доста сложно и учените не могат да предвидят всичките последици от вкарване на чужди гени в даден организъм. Поради тази причина няма възможност да се предвиди какви ще са дългосрочните последици както върху околната среда, така и върху организма на този, който консумира храни, получени от такива генномодифицирани организми. Ето защо създаването и провеждането на експерименти с генномодифицирани организми трябва да остане стриктно зад стените на научните лаборатории, а не да се експериментира със здравето на хората и околната среда.

Днес в света се признават катастрофалните странични ефекти, причинени и причиняващи се от ядреното замърсяване, глобалното затопляне, токсичните ефекти от различни химически продукти като хербициди и пестициди. Често лекарства се оттеглят от употреба поради опасни странични действия. Във всички случаи обаче вредните ефекти изискват време, за да се проявят и да бъдат взети подходящи мерки.
Разликата между тези вредни последствия и проблемите, които поставя използването на генномодифицирани орагнизми и храни е, че техният отрицателен ефект е необратим.

Затова от жизненоважно значение е да се предпазим от тези проблеми, преди да са станали необратими. Такъв предохранителен подход е незаменим с цел да предпазим себе си, нашите деца, бъдещите поколения и околната среда. Трябва да се действа, преди да е станало късно.

Кои са основните заблуди,

които привържениците на ГМО за храни на животните и човека искат да ни наложат?

1. „Методите на генетичното инженерство, използвани за манипулацията на организми, предназначени за храна на животни и хора, са нищо повече от едно естествено продължение на традиционните методи на селекция.“

Това твърдение, разбира се, няма нищо общо с истината. Методите на генното инженерство са сравнително нова технология и от една страна се прилагат много широко и успешно за решаване на редица молекулярно-биологични въпроси в различни изследователски лаборатории. Това е ползата за науката, най-общо казано. Но от друга страна, тези методи не са и не могат да бъдат „естествено“ продължение на традиционните методи на селекция, нито да превъзмогнат ограниченията на традиционните методи, както се опитват да ни убеждават, или по-точно да ни лъжат, поддръжниците на ГМО. Традиционните селекционери не могат да съединят гени от риба с тези на ягоди или гени на царевица с гени, взети от бактерии. За съжаление обаче такива „рибо-ягоди“ и „бактерио-царевици“ са вече на полето. На учените е ясно, че генното инженерство е много различно от традиционната селекция и поради това предствлява огромен риск. В същото време поддръжниците продължават да твърдят, че ГМО не са различни, не са опасни и не изискват специални регулации. Всъщност привържениците на тези ГМО се интересуват само от евентуалните финансови изгоди. Тук ще цитирам казаното преди около 6-7 години от директора на „Корпоративни комуникации“ на химическата компания „Монсанто“, също така един от най-крупните производители на ГМ растения: „Монсанто“ не трябва да удостоверява безопасноста на ГМ-храните. Нашият интерес е да продаваме.“ Кратко, ясно и цинично изразяване на позиция. Аз ще добавя, за да продават в техен интерес е и да купуват слуги в страни с неукрепнала демокрация и слаби граждански общества.

2. „ГМО могат да направят храните по-добри, по-хранителни, да имат по-добър вкус.“

Нищо подобно. Човек трябва да опита лъскав червен домат с вкус на тоалетна хартия или риба без вкус, за да се увери в тази лъжа.

3. „ГМ растенията изискват използване на по-малко хербициди.“

В действителност повечето ГМ култури са направени да издържат на високи нива на хербициди. Практиката показва, че с такива ГМ растения фермерите използват повече хербициди. Едно изследване в САЩ показа, че фермерите, отглеждащи ГМ соя, ползват 2,5 повече хербициди в сравнение с тези, прилагащи интегриран плевелен контрол и отглеждащи нормални растения.

4. „ГМО са безвредни за околната среда и здравето на хората.“

Истината е: никой никога не е провеждал дългосрочни изследвания за безопасност на ГМО, нито има установени правила за безопасност. На практика няма дългосрочни изследвания, които да потвърждават това твърдение. Нещо повече, съвременната наука не може да направи дългосрочни предвиждания за въздействието на ГМО върху здравето на хората и околната среда. Но лабораторни и полеви експерименти показват, че ГМО могат да бъдат вредни за полезните насекоми,  за почвите и да трансферират хибридни гени в околната среда, като така генетически замърсяват съседни, нормални култури. Потенциално могат да бъдат създадени и неконтролируеми плевели.

5. „ГМО са необходими за изхранването на растящите популации на страните от развиващите се страни.“

На практика прилагането на ГМО може да доведе до увеличаване на глада и недохранването. Биотехнологичните компании лакомо преследват така наречената „терминаторна технология“. Тази технология прави семената на културите стерилни, което ще направи невъзможно използването им за посев. Повечето фермери по света разчитат на прибраните от техните полета семена за посев.

България, както и целият свят, няма нужда от ГМО  в селското стопанство. Най-доброто, което трябва да се направи, е мораториум върху разпространението на ГМО в България. В това отношение гласът на българското общество е много важен, глас, който трябва да се чуе из цяла Европа! Ние имаме прекрасни условия за развитие на екологично селско стопанство и екологичен туризъм. В тази насока са и препоръките на ЕС към Бълграия. Европа очаква от България екологични храни, не „храни-мутанти“. От друга страна, един закон за ГМО, за да работи, трябва да е рестриктивен, не разрешителен, както се очертва да стане. Така, както се приема в пленарна зала този закон, той не просто ще определя условията за работа с ГМО. На практика този закон ще превърне България в склад, в депо за разпределение на ГМО, главно растения, които се произвеждат от няколко големи корпорации. Това е не само мое мнение. Става дума за бизнес, в който трябва да се спечелят милиарди долари за сметка на здравето на хората и околната среда на цялата планета. Но както казва Джери Мандър в статията си „С лице към идващата вълна“: „Дори за спечелилите големи пари това е все едно да спечелиш на покер на борда на „Титаник“.

Доктор Диди Баев

Indymedia

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: