Bezgmo's Blog


Секретният план на Европа за стимулиране на производството на генномодифицирани култури

Гордън Браун и други европейски лидери в защита на модифицираните храни

Гордън Браун и други европейски лидери тайно подготвят безпрецедентна кампанияза разпространение на генномодифицирани култури и храни във Великобритания и континента, разкриват The Independent в неделя,позовавайки се на конфиденциални документи.
Документите – протоколи от поредица поверителни срещи на представители от 27 правителства – разкриват планове за „ускоряване” на въвеждането на модифицираните култури и „справяне” с общественото противопоставяне на този тип храни.

Те разкриват още, че лидерите целят „земеделците” и „индустрията” (включително и големи биотехнологични фирми като Монсанто) да започнат да се противопоставят по-настойчиво на „скритите интереси” на природозащитниците.

Новините засекретните планове със сигурност ще предизвикат бурни протести във времето на нарастващ обществен интерес към генното инженерство, дори в страни, където то е било приемано досега.

Обществената съпротива е предотвратила отглеждането на всякакви модифицирани култури във Великобритания. Франция, една от трите европейски страни, които са ги отглеждали, е преустановила култивацията им, а недоволството срещу тях бързо нараства и в другите две, Испания и Португалия.

Биотехнологичната индустрия инициира обществена кампания, базирана на оспорвания аргумент, че генномодифицираните храни са необходими за изхранването на света. Тя е постигнала известен успех в правителството, където министрите все по-често се изказват в полза на технологията, и в Европейската комисия, с която нейни лобисти твърдят, че имат „отлични работни отношения”.

Тайните срещи са били организирани от Хосе Мануел Барозу, президентът-защитник на биотехнологиите, и водени от неговия началник на кабинета, Жоао Вал де Алмейда. От министър-председателите на 27-те държави-членки е поискано да номинират специален представител.

Съставът на групата, обсъжданите въпроси или резултатите от срещите не са придобили публичност. Въпреки това, The Independent on Sunday си осигури достъп до секретни документи, включително списъка на присъстващите и заключенията от двете срещи, състояли се досега – на 17 юли и на 10 октомври (само преди две седмици).

Списъкът показва, че френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел са изпратили приближени съветници. Великобритания е била представена от Sonia Phippard от Министерството на околната среда, храните и земеделието.

Заключенията разкриват, че основно са дискутирани начините да се ускори въвежданетона генномодифицираните храни и култури и да се убеди обществеността да ги приеме.

Модифицираните продукти трябва да са одобрени от ЕС, преди да бъдат отглеждани или продавани където и да било в Европа. Въпреки че Комисията като цяло е за биотехнологиите, разединението на европейските правителства води до застой в Съвета на министрите.

Въпреки това, бюрократите в Комисията разрешават биотехнологиите. Законът им гопозволява, но правителствата и природозащитниците са недоволни.

Първата среща е за „ускоряване на легализирането, базирано на солидна преценка ,за да се успокои обществеността”, а втората добавя, че „решенията биха могли да се взимат по-бързо, без компромиси със сигурността”.

Но документите показват, че г-н Барозу излиза извън рамките на обикновената агитация, като подтиква министър-председателите да прокарват политика в полза на биотехнологиите чрез министрите на земеделието и околната среда в своите държави. Председателят „напомня ,че е важно премиерите да виждат цялата картина”, „призовава участниците да информират своите правителства за дискусиите”, и „подчертава необходимостта от привличане на тяхното внимание към текущите дискусии в Съвета [на министрите]”.

Helen Holder от Friends of the Earth Europe твърди, че „Целта на Барозу е да има генномодифицирани продукти в Европа колкото е възможно по-бързо. Затова той се насочва пряко към премиерите и президентите, за да повлияят те на своите министри”.

Заключенията на срещите относно обществената съпротива са още по-притеснителни. Документите препоръчват „по-добро взаимодействие с общественото мнение” и призовават към „спокоен, обективен диалог за високите стандарти на ЕС в политиката за биотехнологиите”. Председателят набляга на „ролята на промишлеността, икономическите партньори и науката активно да допринесат за такъв диалог”. Той допълва, че „общестествеността се чувства зле информирана”, твърди, че „земеделците трябва да се чуват повече” и предупреждава природозащитниците, че дебатът „не бива да се оставя на определени заинтересовани страни, чиито интереси са легитимни, но частни”.

Какво се говори

AllanBuckwell: „Трябва да храним допълнителни 2,5 милиарда население. Би било странно да не се възползваме от най-значимото постижение в биологичната наука”.

Dick Taverne, Sense about Science: „По-нататъшно развитие ще бъде в полза на най-бедните фермери по света: генномодифициран ориз, който е устойчив на суша; трансгенни култури с гени, които ги защитават от болести”.

Kirtana Chandrasekaran, FoE: „Генномодифицираните култури поставят твърде големи рискове за фермерите и околната среда и не успяха да увеличат добивите, въпреки милионите, събрани от британските данъкоплатци”.

Peter Melchett, Soil Association: „Генномодифицираните култури не увеличават добива. Учените са открили, че генетично създаденият инсектицид в растенията може сериозно да увреди почвата”.

Въпроси и отговори: Проблемите с модифицираните култури

Какво количество генномодифицирани култури се отглеждат в Европа?
Много малко. Документите претендират за „нарастващ интерес”, показвайки данни за увеличение с 21% от миналата година, но все пак този вид култури покриват само 0.119% от земеделските площи на Европа.

Какви са проблемите?
Най-вече засягат околната среда. Официални проучвания във Великобритания посочват, че отглеждането на генномодифицирани култури е по-лошо за природата, отколкото култивирането по традиционни методи. Дори по-лошо, гените „избягват” от модифицираните растения и заразяват нормални и органични посеви, като така отнемат избора на потребителите да не консумират генномодифицирани храни.

Застрашават ли здравето?
Трудное да се каже. Някои проучвания показват, че е възможно, други (включително почти всички, направени от индустрията) са успокоителни. Проблемът е, че са направени твърде малко наистина независими изследвания. Повечето потребители разумно са решили да не рискуват, особено след като нямат изгода от купуването на генномодифицирани храни.

Могат ли да изхранват света?
Почти сигурно не. Въпреки рекламата, настоящите генномодифицирани сортове всъщност осигуряват по-ниски добиви от своите традиционни аналози.Семената са скъпи, затова по-богатите фермери, които могат да си позволят закупуването и отглеждането им, биха изтласкали по-бедните от бизнеса. Най-големият земеделски форум, свикван досега, наскоро заключи, че генномодифицираните култури няма да решат проблема.

http://bulgaria.indymedia.org/article/36506

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: