Bezgmo's Blog


ИЗЛЕЗЕ НА БЯЛ СВЯТ ЦЯЛАТА ЛЪЖА ЗА „НАТИСКА” НА ЕС И ПУСКАНЕТО НА ГМО В ОКОЛНАТА СРЕДА

ТАЗИ ЛЪЖА ВСЕ ОЩЕ Е РЕАЛНА ЗАПЛАХА И МОЖЕ ДА НИ КОСТВА ЧИСТАТА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И СТОТИЦИТЕ НИ СОРТОВЕ И КУЛТУРИ

Прословутото писмо на ЕК беше публикувано от в. Дневник, на 03.02.2010 год..
Истината за това какво иска ЕК от България:

ДА СЕ ГАРАНТИРА СИГУРНОСТ И ЗАЩИТА ПРИ РАБОТАТА С ГМО В ЛАБОРАТОРНИ УСЛОВИЯ.
ЦЕЛ – НЕЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ВСЛЕДСТВИЕ НА ЛОША ЗАКОНОДАТЕЛНА РАМКА И ЛИПСА НА КОНТРОЛ.

ЗАЩО СЕ ИЗИСКВА ТОВА ОТ НАС?
Защото сегашния закон в частта си за експерименти с ГМО в лаборатории, има технически грешки (разбирай лош превод на евр. директиви), и странни текстове, касаещи контрола на тези експерименти, несъответстващи все в посока разхлабен контрол. Казано на прост език, нито един лош превод или зле написан наш текст, не водят до „случайно” по-строг контрол, ами все до рахлабен и двусмислен такъв.
Именно на тази „случайна” обърканост в закона ни, ни е обърнато внимание от Европейската комисия. Като любезно, подробно и изчерпателно сме уведомени буква по буква кои текстчета и запетайки да си поправим, след което да бъдем така любезни да им докладваме, след което да си гласуваме поправките. Целта на цялото занимание е простичко, ДА ЗАЩИТИМ ОКОЛНАТА СИ СРЕДА ОТ ПРЕСТЪПНА ЗАКОНОВА НЕБРЕЖНОСТ.

Кратко, ясно и безкрайно простичко.

Големият въпрос е КОЙ и ЗАЩО, вместо да направи горното, реши да ОСВОБОДИ изцяло ГМО в околната среда. Буквално да отвори кутията на Пандора, като изманиулира напълно Европейските изисквания и се скрие зад манипулацията си. Кой и защо създаде тази криза с ГМО? И защо вместо да се върнем в изходна позиция и да изпълним простичкото, ясно и гарантиращо ни законова сигурност изискване от ЕК, трябва да се радваме, че ще наложим 5 годишна забрана върху отворената кутия на Пандора?!

ПРЕМИЕРЪТ НА Р. БЪЛГАРИЯ ТВЪРДИ: – „Ние изпълняваме само и единствено това, което иска от нас ЕС.”

ЕС е поискал по-рестриктивен, сигурен закон и действащ контрол върху работата с ГМО в лабораторни условия, за да да има законова гаранция за незамърсяването на околната среда.

НИЕ ИСКАМЕ СЪЩОТО!
1. Да се изпълни само и единствено това, което ЕК е посочила в писмото. Да отпаднат всички поправки и промени в закона, гласувани на първо четене, касаещи освобождаването на ГМО в околната среда. Подобно поправки, още по-малко заличаване на текстове, не е изискано от ЕК и няма мотив за цялостното отпадане на законови текстове, чиято цел е превантивна защита за национално значими сортове, култури, породи, защитените територии и защитните буферни зони около тях. Конкретните изисквания на ЕС са отправени към нас след задълбочен анализ на нашето законодателство и съответствието му с Евр. директиви. Превантивните ни защитни текстове за Натура 2000 и 30 км. буферна зона около нея и за традиционните ни сортове, култури и породи, НЕ СА ПОСОЧЕНИ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСВАНИЯ. Изобщо няма посочени текстове от частта на закона, касаещи освобождаването на ГМО в околната среда.
Следователно ЕС е счел, че те напълно отговарят на директивите. Хармонизирането ни с евр. директиви и политика изобщо, изисква тези превантивни защитни текстове да бъдат върнати в закона, в противен случай нарушаваме директива 2001/18, която изисква националното ни законодателство за ГМО да е основано на принципа на предпазливостта, оценка на риска за националните ни интереси, и да е в съответствие с Протокола от Картахена за биологичната безопасност към конвенцията по биологично разнообразие. Този протокол е подписан от България и т.4, част 2 гласи: „Нищо в този протокол няма да бъде интерпретирано като ограничение на правата на страните да вземат мерки, които да осигурят по-висока степен на защита на опазването и устойчивото използване на биологичното разнообразие, отколкото това е предвидено в този протокол…“

2. Да се въведе забрана за царевичния хибрид МОН 810, позовавайки се на чл. 23……., предпазната клауза.

3. Българския парламент да излезе с РЕЗОЛЮЦИЯ, която да определи твърдата позиция, визия и политика на България по отношение на ГМО в дългосрочен план, с оглед на националните икономически интереси, защита, развитие, стимулиране и субсидиране на органичното земеделие, конвенционалното и екологично чисто земеделие и продукция с етикет „Чист от ГМО”, налагане на продукцията ни на европейските пазари, отговаряйки на голямото търсене и неограничени пазари изобщо за екологично чиста продукция, природни национални дадености, земя, култури, икономически изгоди и т.н….
1. Да се създаде надведомствена агенция за контрол върху работата с ГМО в контролирани условия, контрол върху чистотата на екологично чистата ни земя и незамърсяването й с ГМО, пазара, вноса, храните и етикетирането……………т.н……..

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: