Bezgmo's Blog


Управляващите развяха бяло знаме за генните мутанти

Бурните обществени протести и тайнствен SMS преобърнаха позицията на ГЕРБ за ГМО


След кратко колебание и един тайнствен есемес парламентарният шеф Цецка Цачева настоя 30-километровата буферна зона да остане.

ГЕРБ изгуби безславно битката за въвеждане на генномодифицирани организми (ГМО) в България. След дълъг и изтощителен дебат депутатите на Бойко Борисов в екологичната комисия капитулираха и отстъпиха от искането си да се намалят разстоянията от защитените територии, на които може да се сее ГМО. Забраната за 30-километровата буферна зона остана по личното настояване на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Решението бе гласувано единодушно и посрещнато с бурни аплодисменти от присъстващите на заседанието неправителствени организации.

Условието за 30-те км около защитените зони и зоните от „Натура“ на практика прави невъзможно засяване с ГМО, тъй като няма свободни площи, обясниха депутати.

До важното решение се стигна след дълги пазарлъци и разгорещени страсти. Парламентарният шеф Цецка Цачева смени коренно позицията си в рамките само на половин час. Сутринта в кабинета й бяха извикани представители на всички ПГ, които се договориха отстоянието от защитените зони да падне от 30 на 14 км. В комисията обаче заваляха предложения забраната да се увеличи. Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров например предложи 28 км, а Лъчезар Тошев (СДС) поиска увеличение на 35 км.

Цачева дойде в комисията със закъснение и обяви, че е много недоволна от претенциите на депутатите от опозицията, защото не се отметнали от договорката за 14 км отстояние. „Очаквах вече да се поздравяваме за това, че законът отива на приключване, а виждам, че не сме отлепили от точката, в която спряхме вчера“, разсърди се тя. Все пак сговорчиво предложи 21 км, но зам.-министър Евдокия Манева настоя за не повече от 20 км. При дискусиите Манева призна, че идеята за 30-те км е била нейна и е приета от миналия парламент. Но обясни, че е била твърде прибързана и предложена в състояние на еуфория.

Атмосферата в залата се нажежи, след като представителите на неправителствените организации настояха да знаят юридическите причини за намаляването на буферната зона, тъй като това не е изискване в нито една директива.

Спорът бе решен от един есемес, който получи парламентарният секретар на екоминистерството Жанет Живкова. Тя показа текста му на депутата от ГЕРБ Иван Алексиев, а той запозна с него Цачева. Веднага след това шефът на НС отсече: „Предлагам да остане същата цифра 30 км, за да бъдат спокойни всички. Колеги, обединете се около един такъв текст, за да продължим напред“. С преобръщането си на 180 градуса Цачева обра похвалите на екозащитниците.

По-късно тя обясни, че е направила консултация с МОСВ. Експертите я уверили, че при буфер от 10 км около защитените зони на практика нямало свободни площи за засяване с ГМО, така че било все едно дали ще запишат 30, 40 или 80 км буфер. Не стана ясно защо тогава изобщо ГЕРБ предложи да се намали буферът. Цецка Цачева призна и още нещо – че ЕК никога не е искала от България да направи всички промени, предложени от ГЕРБ в закона, но намерението на мнозинството било да изпревари процеса и да синхронизира закона с евродирективите. Според Цачева обаче чиновниците в МОСВ са се престарали.

„Решението за налагане на 5-годишен мораториум ще бъде оттеглено и няма да стигне до пленарната зала, защото на практика то се обезсмисля“, съобщи Цецка Цачева. Преди седмица ЕК обяви, че не приема мораториуми, които налагат общи забрани, и ще санкционира страната ни.

Депутатите решиха да защитят и традиционните култури като маслодайна роза, тютюн, лоза, пшеница, овошки и зеленчуци. Те обаче предвиждат да падне абсолютната забрана и защитата да бъде осигурена чрез задействане на предпазна клауза. Това е европейска практика, но за да се задейства клаузата, трябва да се намерят научни доказателства, че отглеждането на генни мутанти може да представлява риск за здравето или околната среда. За решението си България само ще информира ЕК.

Депутатите приеха и текст, който заплашва с глоба до 1 млн. лв. министрите на земеделието и екологията, ако разрешат засяване с ГМО в буферната 30-километрова зона. Същото наказание ги грози и ако издадат разрешение за продукт с ГМО или съставка, за който има отказ в ЕС. Досега подобни наказания нямаше.

Народните избраници преразгледаха и решението си за санкциите за нарушителите, които отпаднаха при първото четене на закона. Така онзи, който засади или пусне на пазара мутант на роза, лоза, тютюн, памук, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури, ще бъде глобен с до 1 млн. лв. Същата е санкцията и за засаждане с ГМО в 30-километровата буферна зона около защитените територии без разрешение. С до 300 000 лв. ще се наказват фирми, дали неверни данни в заявлението за износ на ГМО или продукти, съдържащи ГМО.

–––МИР––

След острите нападки преди ден вчера заседанието на екокомисията започна с призиви за мир. Лъчезар Тошев от „Синята коалиция“ подари на зам.-министър Евдокия Манева икона от Х век на св. Евдокия с обяснението, че несъгласието му с промените в закона не са лично отношение. Манева поясни, че Евдокия не е светица, а преподобна мъченица. Но ще стане света, ако се приеме този закон. Тя направи нарочна декларация: „Не познавам никого от „Монсанто“, никога не съм лобирала, нямам земеделска земя, вила, нямам никакъв интерес да лобирам за ГМО. Единственият ми интерес е България да няма санкции“.

Ден по-рано стана ясно, че в екоминистерството вече е постъпила заявка за съзнателно пускане на ГМО хибрид. То обаче останало без последствия, тъй като документите не били изрядни. По-късно източници на „Сега“ разкриха, че става дума за „Монсанто“.

в-к „СЕГА“

Advertisements

Един коментар to 'Управляващите развяха бяло знаме за генните мутанти'

Subscribe to comments with RSS или TrackBack to 'Управляващите развяха бяло знаме за генните мутанти'.

  1. eola said,

    Смешници. И каква е гаранцията им, че ще ИМА контрол??


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: