Bezgmo's Blog


„Монсанто“ разобличен, че подкупва правителства

С $50 000 концернът пробвал да пробие в Индонезия

Американският биотехнологичен концерн „Монсанто“ бе разобличен, че подкупва чужди правителствени служители, за да се съгласят да допуснат на територията на своите страни генно модифицираните му култури, съобщи вчера австралийската радио-телевизионна корпорация. „Монсанто“ ще плати глоба от 1 милион долара, поемайки отговорност, че неин служител е предложил 50 000 долара подкуп на представител на правителството на Индонезия, потвърдиха от фирмата.
„Компанията се съгласи да поеме отговорност за поведението на свои служители при плащането на подкуп и воденето на фалшива счетоводна отчетност“, заяви министерството на правосъдието на САЩ в специална декларация. Това станало, след като било заведено дело в окръг Колумбия с обвинението, че „Монсанто“ нарушава американския закон срещу корупционни практики в чужбина. Подкупът трябвало да проправи път за засяването на генно модифицирани култури в Индонезия. Сумата от 50 000 долара била осчетоводена като хонорар за „консултантски услуги“, каза заместник главният прокурор Кристъфър Рей. „Незаконно е американските фирми да си осигуряват с подкупи благоприятно третиране от страна на чужди официални лица“, каза Рей.
„Монсанто“ напоследък прави пробив в Европейския съюз благодарение на новите членки от Източна Европа, които промениха съотношението на силите при гласуване на решенията в полза на генно модифицираните организми (ГМО). Очаква се мутантната царевица на „Монсанто“ да бъде допусната официално в Европа.
Производителите на ГМО се стремят да изместят другите култури. Те очакват да получават процент от стойността на производството, което ще се следи от спътници. Неотдавна световните медии писаха за екокатастрофата, която соята на „Монсанто“ предизвика в Аржентина. Тя се разпространи дори там, където не я сеят, и действа като бурен за другите култури. Освен това е устойчива на хербициди и трябва да бъде пръскана с двойно повече отрови от нормалното, за да бъде изтребена.

източник

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: