Bezgmo's Blog


Полетата с ГМО и биопродукти – на 7 км. отстояние

БГНЕС

17 Февруари 2010 17:22


Депутатите от парламентарната комисия по околна среда приеха предложението на зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева отстоянието на територии с ГМО от терени с биоземеделие да е 7 километра, а от постоянните пчелини, регистрирани по Закона за пчеларството, да е 10 км.

До решението се стигна след като от екоминистерството предложиха отстоянията и за биоземеделието и за пчелините да 7 км. Тогава депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев предложи отстоянието да не е 7 км, а – 10 км. Илия Цонев от пчеларския бранш предложи да е обединят около 10 км, тъй като това е радиусът около пчелина. 10 км е приемлива стойност за отстояние от стационарните пчелини, допълни той.

След като изслуша изказванията на депутатите и на неправителствените организации министърът на околната среда и водите Нона Караджова обясни, че от министерството са съгласни на 10 км отстояние.

„В момента не територията на цялата страна е разрешено отглеждане на видовете ГМО, разрешени в ЕС и никой не си е задал въпроса къде летят пчеличките. Това надминава всякакви граници на отговорно поведение“, коментира екоминистърът. Тя попита отново защо през 2008 година от забранителния списък за полеви опити с ГМО култури отпадна памука.

На третото заседание на комисия, на което се гледат промените в Закона за ГМО, присъства и председателят на парламента Цецка Цачева.


Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: