Bezgmo's Blog


Нона избяга от скандалните дебати за ГМО

Posted in Новини от bezgmo на 17.02.2010
Tags: , , ,

Депутатите от парламентарната екокомисия не стигнаха до консенсус по най-спорните текстове от закона за генно-модифицираните организми /ГМО/ и ги отложиха за утре. По време на обсъжданията депутатите от опозицията и заместник-министърът на екологията Евдокия Манева се скараха жестоко, а министър Нона Караджова дори ядосана напусна заседанието далече преди края му.


Оказа се, че и три заседания на парламентарната комисия по екология не са достатъчни, за да могат депутатите да стигнат до консенсус по най-спорните текстове от закона за генно-модифицираните организми (ГМО). Става дума за оспорваните член 79, който не разрешаваше „освобождаването на ГМО в околната среда и пускането на пазара на тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.“ и член 80, който не допуска допуска освобождаването на ГМО в териториите, включени в „Натура 2000″ и онези, обхващащи 30-километров пояс около тях.

Страсти и нерви

Предиобяд председателят на парламента Цецка Цачева прие делегация от гражданско обединение, което й връчи над 20 000 подписа срещу готвените промени. Цачева обеща да присъства на заседанието и да бъде арбитър в спора, като лично гарантира, че представителите на неправителствения сектор ще бъда изслушани.

По време на заседанието депутатите от опозицията и заместник-министърът на екологията Евдокия Манева се скараха жестоко, а министър Нона Караджова нервно напусна заседанието още в началото.

Синият депутат Лъчезар Тошев със залепена за ревера на костюма си лепенка „Stop GMO“ поиска член 79 да бъде запазен, а за чл. 80 поясни, че няма директива, която да задължи страната ни да премахне буферите около „Натура“.

Новият член на комисията, депутатът от БСП Румен Такоров, попита риторично как депутатите ще обяснят на обществото, че са отменили двата члена. Социалистът Георги Божинов пък призна, че като бивш председател на екокомисията в предишното Народно събрание е бил многократно „ухажван“ от представители на големи компании за ГМО с настояване да бъде премахната 30-километровата буферна зона около НАТУРА 2000. „Вие се съгласихте с някои от предложенията на неправителствените организации, приехте мораториум за 5 години, ако сега вместо чл. 80, приеме втората колона (в приложение 2, б. ред.), зачеркваме всичко, което направихме заедно, защото оставяме територия, на която не можем да откажем отглеждане“, обърна се той към Евдокия Манева.

Тя обаче депутатите от Коалиция за България в лицемерие. „Гнусните подхвърляния в пресата и залата не правят чест. Вие сте яхнали вълната на недоволството на хората. Не се правете на големи защитници“, каза тя. МОСВ стриктно се е вслушало в предложенията и се е съобразило с мнението на гражданския сектор, обясни още Манева. Тя обаче не пожела да отговори защо в такъв случай само за два месеца срещу промените в закона имаше цели пет протеста.

Караджова: Защо никой преди не питаше накъде летят пчелите

Според молекулярния биолог Веселин Дробенов ефектът от ГМО върху човешкото здраве и околната среда съществува. Поради тази причина и на базата на научни доказателства някои страни са забранили царевичния хибрид MON810. Затова еколозите настояват да не се пускат модифицирани хибриди, считани за уникални видове, застрашени от „генетична ерозия“.

По-рано те извоюваха своите малки победи. Илия Цонев от пчеларския съюз обясни, че отстоянието от пчелините трябва да бъде не по-малко от 10 км, след като от МОСВ предложиха само 7 км. Цонев представи научни аргументи в защита на тезата си. В резултат на това в чл. 52 от законопроекта бе прието, че ГМО-културите ще се намират на не по-малко 10 км отстояние от регистрирани пчелини и на не по-малко от 7 км от биологични полета.

„Никой не си е задавал преди това въпроса накъде летят пчеличките. Защо през 2008 г. тихомълком падна забраната за памука и никой от вас не даде обяснение затова“, каза от своя страна министърът на околната среда Нона Караджова и напусна заседанието ядосана.

Цачева: Ако човечеството не бе рискувало, досега да сме си в пещерите

В края на заседанието Цецка Цачева заяви, че ще представи лично становище за промените в закона утре на заседанието на комисията по околна среда и води. След срещата си с неправителствения сектор Цачева е предприела редица действия за изясняване на спортните моменти от закона. „Този дебат е полезен, аз не съм специалист по тази материя, но разменените реплики не бива да стават на такова място. Като всяка нова тема е нормално тази тема да буди страх и неразбиране, тук обаче вина имаме ние като управляваща партия, защото не сме направили необходимата дискусия, преди гласуването на законопроекта. Но след като сме приели да бъде членове на ЕС и сме подписали протокол, които ни задължава да хамонизиране законодателството си, като политици трябва да изпълняваме тези задължения“, обясни тя.

BNews

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: