Bezgmo's Blog


Листовка против ГМО

Прочети и помисли! Това е важно за нас и нашите деца!

Какво е ГМО?

Генетично модифициран организъм, получен в лаборатория. Това не е нова порода или нов сорт, каквито човечеството създава от хилядолетия по естествен път чрез кръстосване и отбор на най-добрите. При ГМО е взет ген от даден организъм и е прехвърлен в съвсем различен вид животно, растение или микроорганизъм. В природата е невъзможно това да стане по естествен начин. Целта е даден сорт или порода да получат бързо качества, които ги правят по-добри: устойчивост към химикали, солени почви, студ и т. н. Идеята е благородна: да се нахранят милиарди гладуващи, да се прекрати отравянето на почвите и въздуха с пестициди, да се създадат евтини и качествени храни, средства за пречистване на почви и т. н.

Всичко това се оказа лъжа.

Защо ГМО не трябва да напускат лабораториите?

1. ГМО са опасни за нашето здраве.

Гените се внасят по ненадежден начин – в момента лабораториите не могат да контролират нито мястото на внасяне на гена, нито броя на внесените гени. Балансът на генните действия и взаимодействия в организмите е много деликатен. Понякога се отключват гени, които участват в образуването на тумори. Самите продукти на чуждите гени често се разпознават като антигени и предизвикват алергия. До 1991 г. се смяташе, че цялата ДНК и всички белтъци, които поглъщаме, се разграждат в стомаха и червата. Това не се оказа истина.

Фирмите-производители на ГМ-семена притежават патент върху продукта си и не допускат независими изследвания с техни материали. Те твърдят, че ГМО са безопасни. Едва през последните години се появиха независими изследвания, които доказват, че ГМО причиняват увреждания на черния дроб, бъбреците, имунната система и способността за размножаване при опитните животни. Това се отрича и премълчава от производителите. При хора не са правени никакви изследвания.

2. ГМО причиняват непоправими щети на природата.

Чрез насекомите, вятъра, птиците и дивите животни прашец от генетично променени културни растения попада върху диви техни роднини или културни сортове, при което чуждият ген се предава в потомството. За разлика от химическото и радиационното замърсяване, замърсяването с ГМО е вечно и се разпространява все повече с годините, защото е част от самия живот.

3. ГМО водят до унищожаването на полезни насекоми, които участват в опрашването.

Това са не само диви видове, но и медоносната пчела. Причината е в произвеждания от много ГМ-култури токсин против определени вредители. Дори и без директно отровно действие, той уврежда имунитета им и насекомите умират от други болести. ДНК с чуждия ген и самият токсин се откриват и в меда- продукт на ГМ-култури.

4. Десетина години отглеждане на ГМО води до отравяне на почвите.

ГМО водят до изтощаването на почвите и унищожаването на микроорганизмите, които образуват хумуса. В почвата постепенно се натрупват токсини. Минералните соли биват извлечени с по-голяма скорост, отколкото при обикновените култури.

5. ГМО водят до увеличаването в пъти на използваните хербициди.

Повечето ГМ-култури съдържат ген за устойчивост към хербициди, и по-точно Раундъп. Раундъп е силно токсичен и неразградим. След няколко години се развива устойчивост към препарата, отчасти и поради заразяването на самите плевели с гени за устойчивост. Така дозите се увеличават. Цените на производство растат. Раундъп се натрупва в почвата и в самите култури.

6. ГМО водят до изчезването на дивите и култивирани сродни култури.

7. ГМО са средството, с което големите концерни-производители на семената и химикалите  заробват потребителите и фермерите.

В момента монопол върху производството на 90 % от видовете ГМО има американската фирма Монсанто. До нея се нареждат Синджента, Дюпон, германската BASF и други.

Монсанто притежава патент върху семената и хербицида Раундъп. Фермерите могат да ползват семената само 1 сезон, след което са длъжни да купуват нови семена. Цената на семената и препаратите постоянно расте. В Индия условията за отглеждането на ГМ-памук на Монсанто се оказаха непосилни за мнозина. Последва вълна от масови самоубийства на фермери. Монсанто агресивно налага своя продукт. Фермерите в САЩ и Канада, които не желаят да отглеждат ГМ-култури, са в постоянен риск от случайно (или умишлено?) замърсяване на насажденията си с ГМ-семена, с последваща принуда за заплащане на патентни права: независимо от начина на замърсяване Монсанто става собственик на продукцията на потърпевшия фермер. Ако вече не желаят да произвеждат ГМ-култури, фермерите са изправени пред друг проблем: земята им е отровена с препарати и в много случаи е населена със супер устойчиви плевели. Отглеждането на други култури е невъзможно за няколко години. Така се създава порочният кръг от страх и зависимост. Големият концерн притежава храната, а от там –и живота на хората. Всички можем без парно или дори без ток. Без храна сме обречени.

 • ГМО не са желани от 80% от гражданите на Европейския съюз. От замърсяването на нашата природа ще пострадат всички производители и износители на биологично чисти храни.
 • Ще пострадат производителите и износителите на мед и пчелни продукти, вина, розово масло, плодове и зеленчуци.
 • Всички ние ще загубим традиционния български вкус: нашата шопска салата, българското вино, вкусните ни ябълки, праскови, чушки. Но докато тоновете химия, които в момента ядем, може някога да бъдат заменени с истинска храна, то с ГМО в природата, няма да остане нищо истинско, към което да се върнем.
 • ГМ-култури не са с по-високи добиви от обикновените. Монсанто и другите обещават голямо увеличение на добивите от ГМ-култури в сравнение с обикновените култури. За 13 години това не се потвърди. След няколко години отглеждане добивите спадат с около 20% спрямо конвенционалните сортове. Наред с постоянното закупуване на все по-скъпи семена и препарати, това не води до обещаните увеличени печалби, а точно обратното: до обедняване и зависимост.

Големите био-технологични концерни са много силни и могат да въздействат правителствата в цял свят, дори и в най-големите и напреднали държави. След провала на Монсанто в САЩ, Канада, Индия, Африка и Латинска Америка, компанията търпи срив на борсите и търси стръвно нови възможности. Лобита в полза на ГМО има на най-високо ниво в администрацията на Европейският съюз. Правителствата на страните-членки биват притискани да свалят колкото може повече пречки пред свободното разпространение на ГМО. Единствената преграда е общественото мнение, което е силно против ГМО. Страни като Германия, Австрия, Ирландия, Франция, Унгария и Гърция напълно забраниха засаждането на ГМО. Ние се борим и България да се нареди между тях.

Да кажем открито, че сме ПРОТИВ ГМО в България. Това е голям риск за наша сметка, за да се пълнят чужди джобове. Българите не са опитни мишки. Подкрепете гражданските движения против ГМО в България. Те са неправителствени, не се финансират от никого и защитават единствено интереса на нас и нашите деца! Нямаме право да стоим безучастни, защото утре нас ще ни няма, но нашите деца ще продължат да живеят на тази земя!

Какво можеш да направиш:

–    Да подпишеш двете ни петиции- Петиция за забрана на царевичния хибрид MON810 в България и Гражданска петиция срещу промените в Закона за генетично модифицираните организми ( Лесно могат да бъдат открити в интернет)

Да пратиш СМС с текст” BEZ GMO” на номер 1966 на цена 0.30 лв. ( Събраните средства ще отидат за разяснителна кампания относно ГМО.)

–   Да предадеш нататък тази информация. Разкажи на всичките си приятели, роднини, познати.

– Ела на протест, когато се организира такъв.

Инициативен комитет на родители и граждани, регистрирани в портал BG-MAMMA и FORUM SEGABG.COM

Advertisements

2 коментара to 'Листовка против ГМО'

Subscribe to comments with RSS или TrackBack to 'Листовка против ГМО'.

 1. пешо said,

  Замърсиха въздуха, сега и храната ли ще ни тровят?

  • bezgmo said,

   От нас зависи. Превъзхождаме поне по численост! 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: