Bezgmo's Blog


Форумците от вестник „Сега“ написаха писмо до американския посланик у нас

Драги г-н посланик,

Прочетохме с интерес излагането на Вашето гледище относно генетично модифицираните организми. Което излагане предизвика рядко срещано оживление в нашата общност – форумът на в. СЕГА. Въпреки че не бяхме изненадани, и даже това го очаквахме – да се проявите с аграрна постъпка.

По нашите земи сме свикнали да наричаме нещата с истинските им имена. И да не променяме тези имена. Държавата ни е на 1300 години, и откакто е почнала да се нарича България, все си е България. Не наричаме невинните жертви „съпътстващи щети“, нито имаме намерение – ние и нашата природа, да ставаме „съпътстващи щети“ за чуждо благо.

Генетично модифицираните организми са си генетично модифицирани организми (ГМО) – така са известни у нас, и по целия свят. ГМО не са какви да е „модерни биотехнологи“, както ги наричате. Модите идват и си отминават, а технологиите не са по-важни от хората, нито от природата.

Технологиите, които ни рекламирате, засега нямаме желание да ги допускаме на свобода по нашите земи. Тия технологии все още са не добре проучени, и мястото им е в лабораториите. В историята си хората често пъти са проявявали излишна самоувереност, и са мислели че знаят какво правят, а са бъркали. И Колумб като е открил Америка, е мислел че пристига в Индия, затова нарекъл местните хора „индианци“. Последвалото по-нататъшно откриване на индианците и техните земи определено не се е отразило добре на самите индианци.

Не искаме, в духа на американските традиции, случаят с „модерните биотехнологии“ да повтори случая с „индианците“. По въпросите на генетиката и наследствеността още не е достигнат етапа на нужната грамотност у човечеството. Тъй да се каже, научили сме азбуката, и значението на някои думи, но все още сричаме.

На идване, споменахте думите на Вазов „И ний сме дали нещо на света.“ Но научили сте думите, а смисъла им не разбирате. Всичко що е дадено на тоя свят е значимо, и трябва да бъде запазено. А не да се омесва и унищожава.

Законите на генетиката се знаят донякъде, но и още повече неща са ни неизвестни. Не разбираме смисъла на изреченията, и определено не разпознаваме посланието което носи цялостният текст на един генетичен код. Затова не трябва не бързаме да се пренаписва това, което не ние сме написали, и не разбираме.

Неграмотността, водена от алчност, носи тежки поражения и печални резултати. И варварите са превзели Рим, но неразбирайки къде се намират и какво правят, единствено са грабили и разрушавали.
В днешно време варвари също има. Не бива да се допуска биологичните устои на земния живот да попадат в ръцете на отделно взети хора, водени от късогледа алчност, и организации, водени от корпоративните им рефлекси. Децата не трябва да си играят с кибрит.

ГМО не могат да бъдат решение за изхранването. Има много места по света, където хората гладуват, и даже умират от глад. Но за да видим причините за тези трагедии, е достатъчно само да погледнем натам, където други хора преяждат и изхвърлят храна. Храната в света се разпределя неравномерно.
По-голямо количество храна няма да реши проблема с неравномерното й разпределение. Напротив – ще го задълбочи. Защото настъплението на ГМО е по една единствена причина – алчност. Която е и причината за сегашното неравномерно разпределение на храните.

ГМО не са безопасни и безвредни. Такива твърдения съществуват, но те са декларативни, едностранни, и произтичат от заинтересовани източници – самите държатели на ГМО патенти. За доказване на тези твърдения са необходими продължитерни, широкообхватни и независими изследвания. Но такива изследвания не се правят, защото държателите на ГМО патенти изрично забраняват независимите изследвания върху тях.

Затова всеки който твърди безопастност и безвредност на ГМО, независимо от неговото служебно или лично положение, цели да въведе хората в заблуждение, или сам е жертва на такова заблуждение.

Въпреки забраните за независими изследвания върху ГМО, и пречките от всякъкъв характер да се оповестяват вредни последствия от ГМО, вече има не малко свидетелства че ГМО причиняват значими вреди върху биотопа, биоценозата и следващи организми по хранителната верига, където са включени и ГМО.

Затова по-нататъшната масова употреба на ГМО, без доказателства за тяхната безвредност, е неморална, нелогична и неприемлива.

След всички гореизложени аргументи, ние не само ясно казваме че не желаем допускане на ГМО на свобода в земите на България. Но и препоръчваме на другите страни, които вече са ги допуснали, да се замислят, да насочат повече усилия в изследване на ГМО, да допуснат независими изследвания на ГМО, и да преначертаят правната си основа на ГМО в духа на разумната предпазливост, а не на късогледата алчност.

форумът на в-к „Сега“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: