Bezgmo's Blog


Как мина днешният флашмоб?

Първият за България “flashmob” на закрито под надслов „Бате Бойко, що ни вземаш за марули“ изуми посетителите на халите днес. Това бе първият от новата серия протести срещу новия закон за ГМО.

След като в продължение на два месеца екоминистерството лъга за неясно по съдържание писмо от Европейската комисия и заплашваше с наказателни процедури (вместо да решава адекватно проблемите, по които има започнати реални наказателни процедури), накрая то вкара за гласуване законопроект, който освобождава разпространението на ГМО.
Малко по-късно министър-председателят каза: „Ами като са толкова страшни генно-модифицираните „същества“, ще им наложим мораториум“. А министър Нона Караджова допълни: „Но той може да падне за ден!“

При това правителствено измиване на ръцете хилядите граждани, които се бориха и работиха денонощно за създаването на качествен закон, (предложенията на експерти и граждани можете да видите на http://forthenature.org/, който не допуска неконтролируемото разпространение и продажба на ГМО-замърсители, нямат друг избор, освен да се съберат светкавично и да започнат серия от протести на различни места в страната.
Първият подобен бе проведеният днес в централните софийски Хали първи „flashmob“ на закрито в България под надслов „Бате Бойко, що ни вземаш за марули“.
Десетки граждани поискаха по този начин преустановяване на политическите игри, хазарта със здравето и незабавна забрана на ГМО. Петнадесет минути преди седем вечерта след дълъг сигнал от свирка протестиращите в халите замръзнаха за около 30 секунди. След кратък сигнал те размразнаха отново с викове: „Чиста земя!“, „Здрава храна!“. След неангажирана разходка за около 20 секунди последва второ, този път късо изсвирване и викове „НЕ на ГМО!“. Нова двеминутна разходка е прекъсната с ново изсвирване, след което цикълът със замръзване и скандиране се повтаря – „Чиста земя!“, „Здрава храна!“ и „НЕ на ГМО!“
Следват нови три кратки изсвирвания и вик от „диригента“ – „Марули“ всички се събраха в центъра на мястото, където на земята бяха струпани плакати и куп с накъсани листа от марули. Всеки, който не се е почувствал „тъп и безсилен като маруля“ символично хвърли по едно листо върху плакатите.
„След множество експертни становища, предложения за законопроекти, протести и публични акции на десетки организации, граждански групи, инициативни сдружения и хиляди граждани от цялата страна стана ясно, че новото правителство показва само привидна чуваемост на исканията ни за свободна от ГМО България“, казаха протестиращите. Те определиха опитите на правителството да прокара най-либералния в Европа закон за разпространение и пускане на пазара на ГМО и да превърне земята на България в опитното поле на Евросъюза като „скандални“.
„ГЕРБ има мнозинство в парламента, но лидерът на ГЕРБ е доказал, че се влияе от общественото мнение, а то е крайно негативно по отношение на ГМО“, изтъкна Асен Генов от партия „Зелените“. Според него преди да се приеме толкова важен закон е необходимо да се проведе дискусия в обществото.
В края на протеста се появиха и полицаи, повикани от управителя на комплекса Лазар Гешев на търговския комплекс. Бдителното око на BNews видя два полицейски автомобила пред халите, а полицаите провериха документите на малкото останали протестиращи. Причината: флашмобът бе организиран без предварително уведомление. Впрочем, това е и смисълът на всеки един флашмоб…
Следващите протести са в четвъртък в София, Пловдив, Русе, Варна и Велико Търново.

Бойчо Попов
BNews

Снимки
BNews

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: