Bezgmo's Blog


Съобщение до медиите

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ КРИЯТ ЗАД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИРЕКТИВИ,

ЗА ДА ОТРОВЯТ ЗЕМЯТА НИ С ГМО.

СЛЕД 50 ГОДИНИ ЩЕ ИМАМЕ БЪЛГАРСКИ ГЕННОМОДИФИЦИРАН СТАНДАРТ, ВМЕСТО бдс.

Нашите категорични искания са:

1. Промените в ЗГМО касаещи освобождаването в околната среда, да бъдат отложени за един следващ, по-късен етап, само след като се състоят широки обществени дискусии с всички заинтересовани страни – браншови организации на земеделци, фермери, зърнопроизводители, пчелари, природозащитници и граждани.

2. На този етап да бъдат обсъждани и направени промени в ЗГМО, единствено по отношение на работата с ГМО в контролирани условия.

Освобождаването в околната среда на ГМО е сериозна стъпка за България, рисковете за страната ни са огромни, грешките непоправими, затова задълбоченото обсъждане и вслушване в позициите на всички заинтересувани страни, е категорично наложително.

На този етап липсва чуваемост и воля да се вслушат в ясно заявената позиция на зърнопроизводителите, на фермерите, на природозащитниците, на пчеларите и на гражданите.

Отказват да приемат най-важните ни искания – за тридесет километров минимален защитен пояс около териториите на Натура 2000, както и да се защитят от унищожение стотиците традиционни български сортове и култури, селектирани от векове, с доказано високи качества.

Аргументите на МОСВ за всичко случващо се дотук са несъстоятелни.

За обещанията и твърденията на правителството и МОСВ:

  • · Европейската комисия е изпратила до МОСВ писмо за стартиране на наказателна процедура срещу България за това, че не е хармонизиран законът за ГМО с евро директивите в частта му за съзнателното освобождаване на ГМО в околната среда.

Факт:

Такова писмо никога не е пристигало в МОСВ. Министър Нона Караджова призна на съвместното заседание на комисиите по ОСВ и ЗХ на 28.01.2010г., че има писмо до МОСВ от април 2009г., в което Европейската комисия е повдигнала въпроса единствено за регламента на ГМО В ЛАБОРАТОРНИ УСЛОВИЯ (Директива 98/81/ЕО). Писмо за съзнателното освобождаване на ГМО в околната среда, предмет на Директива 2001/18/ЕО, НЕ съществува!

  • · Самата Директива 2001/18/ЕО (която не е предмет на кореспонденция между МОСВ и ЕК) за съзнателното освобождаване на ГМО в околната среда не позволява общи забрани, каквито според вносителите на законопроекта за изменение и допълнение на ЗГМО, са чл. 52(2), чл.79 и чл.80 от закона.

Факт:

Нито един текст от Директива 2001/18/ЕО няма изрично регламентиран „забранителен” режим, който да ограничава страна членка да спре освобождаването в природата на хибриди, застрашаващи генетичното богатство от сортове и породи на самата страна. Директива 2001/18/ЕО не ограничава въвеждането на забранителни мерки с цел опазване на видове от защитени територии, както и на генетично значими сортове и породи. Напротив, директивата поощрява всякакви предпазни мерки по отношение на освобождаването на ГМО в околната среда с оглед на човешкото здраве и екологичния риск.

  • · МОСВ са категорично против освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО в България. Министър Караджова обеща неколкократно пред медии, че докато тя е министър, няма да има нито едно разрешение за отглеждане на ГМО.

На 12 януари 2010 в предаването “Тази сутрин” по bTV г-жа Евдокия Манева заяви:

“Никой от нас не желае да предизвиква някаква вреда на околната среда или хората, тъкмо обратното.”

Факт:

Мандатът на г-жа Караджова все някога ще приключи. А законите на България не са еднодневки.

На заседанието на 28.01.2010г. на комисиите по ОСВ и ЗХ стана ясно от изказванията на поканени учени от Агробиоинститута, че ако в закона остане 30 километровият буфер от Натура 2000, нямало да остане достатъчно голяма площ, на която да отглеждат българските си разработки на ГМО култури (памук и др.), които имат намерение да патентоват.

На заседанието на консултативната комисия за ГМО към МОСВ, провело се на 29.01.2010 г., поканените „хабилитирани” учени от Агробиоинститута, откровено са заявили отново, че 30 километровият буфер от Натура 2000 в никакъв случай не може да остане, защото те настояват за „работещ” закон, който да им позволи да засеят колкото е възможно повече чиста българска земя с ГМО.  Изказани са и твърдения, че дори чл. 80 трябва да отпадне изцяло, т.е. да е налице възможност за освобождаване на ГМО дори в Натура 2000!?

Тази Комисия се състои от същите 15 хабилитирани учени, които министър Караджова и зам-министър Манева във всичките свои изказвания успокояват обществото, че именно те ще разглеждат и оценяват разрешенията за освобождаване на ГМО в околната среда случай по случай. Това е очебиен конфликт на интереси. Тези учени вече са лобирани и са продали земята ни на корпорациите, произвеждащи ГМО семена, както и самите те са разработили генно модифицирани култури и искат да превърнат българската земя в опитно поле.

  • · Представители на управляващата партия и на МОСВ обещаха в деня на гражданския протест на 13.01.2010г., че ще сформират работни групи с широкото участие на неправителствени, граждански и браншови организации за обсъждане текстовете в проектозакона за ГМО и ще вземат предвид всички техни предложения и становища. Че ще се реваншират за липсата на широк обществен дебат.

Факт:

Нито една междуведомствена работна група не беше сформирана. Комисиите по ОСВ и ЗХ сформираха единствено две междуведомствени заседания, на които бяха поканени представители на  неправителствени, граждански и браншови организации – на 26 и 28.01.2010г., на които дори не позволиха на всички заинтересовани страни да изложат своите становища и искания. Работното обсъждане на текстовете от закона така и не се случи. Затова пък сега ще си измият ръцете с нас, че законът е „прекроен” с широкото участие на неправителствени, граждански и браншови организации.

  • · На 13.01.2010 в деня на протеста против промените в закона, състоял се пред сградата на парламента, зам. министърът на екологията г-жа Евдокия Манева обеща, че ще се запази текстът от закона, защитаващ зоните на Натура 2000 и 30-километровата буферна зона около тях.

Факт:

От всички проведени заседания на парламентарните комисии по ОСВ и ЗХ, на които присъствахме, както и от всички медийни изказвания на представители на МОСВ става ясно, че нямат никакво намерение да оставят текста, защитаващ 30 километровия буфер около Натура 2000. Именно този буфер, заедно със защитените територии, покрива 80% от земята на България. Ето тази чиста земя искат чуждите мегакомпании и нашите псевдоучени, за да я заразят с ГМО завинаги.

  • · МОСВ обещава, че ще има строг контрол, всяко искане за разрешение за освобождаване на ГМО в околната среда ще се разглежда случай по случай при много строга, тежка и бюрократична процедура.

Факт:

В България няма лаборатории, които да проследяват наличието на ГМО в околната среда, тъй като до момента отглеждането и освобождаването на ГМО в околната среда е било почти невъзможно именно, заради забраната в закона на 30-те км около Натура 2000.

Единствено столична РИОКОЗ разполагат с лаборатория, но те изследват единствено хранителни продукти на пазара, не и семена от земеделска продукция. Този факт е бил и официално потвърден от хабилитираните лица на заседанието на 28.01.2010г.

30.01.2010 г.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИ И ГРАЖДАНИ

Прилагаме към настоящото съобщение и обръщение от граждани, зърнопроизводители, пчелари, фермери и биопроизводители от 26.01.2010г., внесено на съвместното заседание  на комисиите по ОСВ и ЗХ.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: