Bezgmo's Blog


Изявление на Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика (БНАЕМПК)

Posted in Новини от bezgmo на 01.02.2010
Tags: , ,

ДО:

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ИСКРА МИХАЙЛОВА-КОПАРОВА
КОМИСИЯТА ПО ОКОЛНА СРЕДА И ВОДИ

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ

Г-ЖА НОНА КАРАДЖОВА
МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ОТНОСНО: ПРЕДВИДЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ

Като български граждани и като бранш пряко засегнат от промените:

НАСТОЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ.

Корекциите в Закона за генетично модифицираните организма и по-специално одобрението на работата по генното модифициране на Българската маслодайна роза пряко засягат производството и търговията с етерични масла, натурални ароматични продукти, парфюмерийно – коз-метични иделия, включващи в рецептурите си тези продукти, както и бъдещето на нашата професионална общност.
БНАЕМПК като представител на производители, преработватели, търговци и потребители на български етерични масла и натурални ароматични продукти, изразява своето категорично несъгласие с приемането на промени в закона, които ще нанесат непоправими щети в производството, преработката и реализацията на продуктите от българските етерично-маслени растения.
По отношение на вероятността за генно модифициране на маслодайната роза, трябва да отбележим, че ползването на ГМО в продукти, които остават дълго върху кожата под формата на парфюмерий-но-козметични препарати и се ползват за ароматизиране на храни и вкусови добавки каквито са етеричните масла, не се възприемат положително от международните потребители. Те противоречат и на изискванията за безопасност на продуктите за крайния консуматор.
Отбелязваме, че големите фирми от ЕС, САЩ, Близкия и Далечен Изток, Австралия и др., потребители на български етерични масла, в т.ч. Розово, Лавандулово и др., изискват от фирмите износителки декларации за отсъствие на ГМО в доставяните от тях продукти.
Не на последно място държим да отбележим, че маслодайната роза е един от националните ни символи и всяко необмислено и със съмнителен краен резултат действие с нея ще доведе до неблагоприятни последствия за бъдещето й, а България е една от малкото страни в света отговорни за нейното опазване.
От две години БНАЕМПК работи и подготвя регистрацията на ЗАЩИТЕНО ГЕОГРАФСКО НАИМЕНОВАНИЕ – БЪЛГАРСКО РОЗОВО МАСЛО в ЕК. В тази връзка, всяка промяна в установените параметри на Розовото масло ще се отрази неблагоприятно върху перспективите за регистрация.
Българска Национална Асоциация Етерични Масла Парфюмерия и козметика /БНАЕМПК/ изразява своето недоумение, че нито една институция не е поискала становище и експертно мнение от нас като професионална организация по предлаганите промени, касаещи българ-ските етерично-маслени растения.

ЩЕ ОПАЗИМ ЛИ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО НА СТРАНАТА НИ, АКО ДОПУСНЕМ СВОБОДНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ?

ЗНАЕМ ЛИ КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТЪТ ОТ СЪВМЕСТ-НОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ И НЕГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ КУЛТУРИ?

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БНАЕМПК

БНАЕМПК

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: