Bezgmo's Blog


Управляващите искат да “сеят” ГМО под прикритието на европейски директиви

След гражданския протест на13 януари против промените в Закона за генетично модифицираните организми представители на протестиращите- граждани, родители, неправителствени организации бяха поканени в парламента и получиха обещания, че ще имат пълно право да участват в обсъжданията на работната група за промените в закона.

Междувременно на 26.01.2010г. беше връчено лично на Нона Караджова, Десислава Танева и Искра Михайлова ново отворено писмо

На 28. 01.2010 г. на заседанието на общата група, в която са участвали представители на обединените инициативни комитети против промените в закона, както и представители на еко организациите, вместо работната група да прецизира текстовете от закона цяла плеяда от професори и учени, включително от Агро био института, в лицето на доц. д-р Божин Божинов, декан, Аграрен университет Пловдив и проф. Иван Минков, декан в Пловдивския университет, е била заета усилено да обяснява какво благо е ГМО и какви прекрасни икономически ползи има България от ГМО. И според думите им в това нямало никаква вреда за екологията и за човека! Гордо се хвалили, че сме имали генномодифициран памук българско производство ( Моля? )

Да върнем малко лентата назад:
На 12 януари 2010 в предаването “Тази сутрин” по bTV
г-жа Евдокия Манева заяви:

“Никой от нас не желае да предизвиква някаква вреда на околната среда или хората, тъкмо обратното.”

И още:

“Дайте да не говорим за неща, които не се отглеждат в Европа, защото ще се създаде едно впечатление, че от утре в България започват да се отглеждат домати, круши, рози. Няма такова нещо! Не се отглеждат. Има контрол. В Европа не се отглежда нищо, освен един вид генномодифицирана царевица. И в България не се отглежда нищо. Не се отглеждат в България нито домати, нито царевица, нищо.
В България имаше един експеримент 1998- 1999 година, който беше прекратен и в България не се отглежда никакъв вид ГМ- плод, зеленчук и т.н.”

“Първо, забраните не падат. Забраните се осъществяват по друг начин. Забраните се осъществяват както изисква законодателството на ЕС за всеки продукт поотделно.”

“ България прилага рестриктивна процедура и никой не се кани да разрешава който и да е от тези продукти. Забраната не пада.”

Лъже, но е сладкодумна. Сладкодумна е, но лъже!

Или може би професорите ни лъжат, че имаме наша родна “гордост” вече- ГМ- памук.
Една бърза справка в интернет разбулва мистерията:

“Парламентът прие на първо четене промени в Закона за генетично модифицирани организми, предаде Агенция „Фокус“

Според промените отпада забраната за производство на генномодифициран памук. С промените се въвежда ограничение на възможностите за отглеждане на геннетично модифициран памук на разстояние от 400 м. от прилежащи територии на Националната екологична мрежа. За останалите генетично модифицирани организми това разстояние трябва да е 30 км.”

Датата е 21 март 2008!

Бинго! Значи затова така бързат тихичко да прокарат промените, преди да се е усетил някой. Защото вече са се омазали и сега с промените ще узаконят пъкленото си дело!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: